RECEPTY

Italské cantuccini

Cantuccini jsou křupavé sušenky plné mandlí a oříšků pocházející z Toskánska, kde se tradičně servírují s dezertním vínem Vin Santo.

Já miluju Itálii a italská kuchyně patří mezi moje nejoblíbenější. Proto i tyhle výborné sušenky peču celkem často a hlavně na Vánoce jako netypické vánoční cukroví.

Jelikož se ale stravuju rostlinnou stravou a klasický recept obsahuje vajíčka, trošku jsem zapátrala, našla recept na veganskou verzi, přetvořila trošku k obrazu svému a vznikla tato úžasná, navíc trošku zdravější, verze italské dobroty.

Pokud chcete i vy zkusit trošku netradiční cukroví nebo si připravit něco sladkého ke kávě či čaji, určitě je vyzkoušejte. Potěší hlavně všechny milovníky oříšků. A v uzavřené nádobě vydrží opravdu dlouho (odleželé jsou naopak čím dál lepší)…pokud je teda dříve nesníte 🙂

Na 1 plech potřebujeme:

  • 200g hladké mouky
  • 150g třtinového moučkového cukru
  • 50g slunečnicového oleje
  • 50g studené vody
  • 2g kypřícího prášku bez fosfátů
  • 125 g oříšků (dávala jsem mix lískových, vlašských a mandlí, použít ale můžete jakékoliv máte rádi)
  • Strouhaná kůra z citronu (nemusí být, ale hezky to ovoní)

Postup: Ve velké míse smícháme mouku, kypřící prášek a cukr. Promícháme a uprostřed uděláme „důlek“ do kterého nalijeme olej, vodu a nastrouháme maličko citronové kůry.

Začneme vypracovávat těsto, v průběhu přisypeme oříšky a zpracujeme do kompaktní hmoty. Z těsta vytvarujeme dvě šišky o šířce 3-4 cm a výšce 2-3 cm (nejlépe to jde navlhčenýma rukama).

Dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 20-25 minut.

Ještě teplé krájíme na asi 1 cm silné plátky (je důležité je krájet ještě teplé, později ztvrdnou a lámaly by se) a necháme vychladnout.

Podáváme s kávou, čajem nebo jako praví Italové s dezertním či slámovým vínem.

Buon appetito! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *