
Pokud milujete cheesecaky a vše pistáciové tak, jako my, tenhle cheesecake budete milovat 🍰💚👌
Recept je hodně variabilní, často dělám “by očko” a vždy je výborný 😊
Základ:
•140 g sušenek (použijte vaše oblíbené…italské novellini, máslové, bebe…)
•65 g rozpuštěného másla
Náplň:
• 1 mascarpone (250g)
• 1 tvaroh (250g)
• 200g řeckého jogurtu (nebo zakysané smetany)
• 1 vajíčko
• 80-100g moučkového cukru- ochutnejte si a dolaďte podle toho, jak moc máte rádi sladké. (Já často kombinuji se třtinovým nebo půl napůl cukr a erythritol)
•2 lžíce mletých pistácií a 1 lžíce 100% pistáciového másla (taky lze dát jen pistáciové máslo, každopádně pistácie se vám budou hodit na ozdobu)
Poleva:
•100g bílé čokolády
•80g smetany
•1 lžíce pistáciového másla

Postup:
Troubu si předehřejeme na 150 st.
Sušenky rozdrtíme. Přilijeme k nim rozpuštěné máslo a znovu promixujeme. Měla by vzniknout konzistence “mokrého písku”.
Natlačíme na dno dortové formy (mám průměr 24cm) vyložené pečícím papírem a dáme předpéct do vyhřáté trouby na 5 minut.
Mezitím si připravíme náplň.
Všechny suroviny si dáme do mísy a krátce prošleháme. Nešlehejte moc dlouho, jen tak, ať se vám všechny ingredience spojí. Jinak do směsi naženete moc vzduchu a cheesecake vám v troubě může vyběhnout a pak spadnout.
Náplň rovnoměrně rozprostřeme na předpečený základ a dáme zpět do trouby tentokrát i spolu s miskou nebo plechem s vodou.
Pečeme půl hodinky (stále na 150st)
Pak vypneme a necháme 5 minut dojít.
Nakonec otevřeme dvířka a necháme ještě cca 10 minut.
Poleva neboli ganache:
Ve vodní lázni (miska se nemá dotýkat vody) necháme zahřát smetanu, rozpustíme v ní bílou čokoládu a přimícháme lžíci pistáciového másla.
Rozetřeme rovnoměrně na cheesecake a dozdobíme dle vlastní fantazie. Skvěle na tom vypadají pistácie, čerstvé nebo lyofilizované maliny, jahody apod.
Před podáváním necháme ztuhnout v ledničce, nejlépe nechat vychladit přes noc.
Dejte vědět, jestli vyzkoušíte a jak vám chutnalo 🍰☕️😊