RECEPTY

Mazanec (bez vajec a mléka)

Slibovaný recept na úžasně vláčný mazanec v malinko zdravější formě a hlavně bez vajec i bez mléka…zkrátka bez jakýchkoliv živočišných složek.

Trošku jsem se pečení mazance bála – hlavně toho, aby nebyl suchý a aby byl správně ochucený. Chtěla jsem přesně tak vláčný a voňavý mazanec jaký znám od babiček 🙂

A tak jsem zkoušela, ladila a mám obrovskou radost, že se povedlo.

Věřím, že vám bude chutnat stejně tak, jako nám.

Toto množství vyjde na 2 menší nebo 1 obrovský mazanec.


Suroviny:

● 495g mouky – dala jsem 285g polohrubé, 150g celozrnné špaldové a 70g hladké

● 3 lžíce cizrnové nebo sojové mouky

● 130g třtinového cukru a 1 sáček vanilkového

● 100g rostlinného másla (Alsan, Hera bez laktózy apod.)

● cca 125ml rostlinného mléka (měla jsem sojovo-ovesné Barista, ale použít můžete jakékoliv máte rádi)

● cca 150g rozinek namočených v rumu nebo jak máte rádi (alespoň přes noc, nejlépe 1-2 dny)

● 30g čerstvého droždí

● kůra 1 citronu, šťáva z půlky citronu, půl lžičky soli a špetka muškátového oříšku

● mandle nebo mix různých oříšků na posypání


Nejprve si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko (pouze tak, aby bylo vlažné, ne horké), do zhruba poloviny množství rozdrobíme droždí, přidáme asi půl lžičky cukru a promícháme. Lehce zasypeme moukou a necháme vzejít – trvá to cca 10-15 minut.

Mezitím necháme roztopit rostlinné máslo a necháme zchladnout zhruba na teplotu lidského těla.

V míse smícháme všechny mouky, oba cukry, sůl, citronovou kůru a šťávu a muškátový oříšek.

Když je kvásek vzešlý a máslo vychladlé, k mouce přidáme rozinky i s rumem, kvásek a postupně přidáváme mléko s roztopeným máslem. Vymícháme řidší, lepivé těsto…já jsem nakonec přidala ještě asi 3 lžíce rumu a podle potřeby přilévala mléko. Těsto se snažte míchat směrem ode dna nahoru, abyste do něho nabrali co nejvíce vzduchu a míchejte takto alespoň pár minut. Díky tomu bude hezky nakynuté, kypré a vláčné (pamatuju si, jak si moje babička vždycky vzala mísu na klín a míchala a míchala :-)).

Mísu přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na jednu až dvě hodiny.

Těsto si poté vyklopíme na vál (podle potřeby podsypeme moukou) a vytvarujeme bochánek…nebo postupně jednotlivé bochánky, podle toho, kolik chceme mít mazanců). Nejlepší je překládat těsto kolem dokola od krajů do středu, až vznikne hezký nelepivý bochánek.

Mazanec následně přemístíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvilku nakynout.

Mezitím si dáme předehřát troubu na 220 stupňů (není to chyba, pak ztlumíme)

Vykynutý mazanec rozřízneme do kříže, pomažeme rostlinným mlékem a posypeme oříšky (Tenhle krok je volitelný. Někdo nesype vůbec, ale podle mě tomu ty oříšky dodají ten správný šmrnc…a my tam ty opečené oříšky milujeme :-))

Dáme péct do předehřáté trouby nejdříve na těch 220 stupňů – po cca 10 minutách ztlumíme a pečeme na 150.

Pečeme asi 45 minut až hodinu (podle velikosti mazanců). Kdyby vám začaly moc rychle hnědnout, můžete je přikrýt alobalem a péct dál, ale mě se to nestává. Zda jsou hotové, zkontrolujeme špejlí.

Necháme vychladnout a můžeme krájet 🙂

Pokud recept vyzkoušíte, budu ráda, když mi dáte vědět, jak vám chutnal 🙂

Krásné Velikonoce

L.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *